Pijpfitter

Allround pijpenbewerker
Niveau 2 / 3

Als allround pijpenbewerker werk je zowel binnen het bedrijf als op locatie bij opdrachtgevers, zoals bij grote bedrijven in uiteenlopende bedrijfstakken bijvoorbeeld scheepsbouw, petrochemie, offshore en voedingsmiddelenindustrie. Je vervaardigt onderdelen van leidingwerk, plaatst, monteert, onderhoudt en modificeert deze pijpdelen op locatie in leidingsystemen en zorgt voor de correcte aansluiting. Je verricht werk waarvoor zowel standaard als niet-standaard werkwijzen gelden. En voer je routinematige als niet-routinematige werkzaamheden uit. Dit houdt in dat je gebruikmaakt van specialistische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het bewerken, plaatsen, onderhouden en modificeren van pijpen en bijbehorende onderdelen in leidingsystemen. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk en de begeleiding van minder ervaren collega’s. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leertraject

Leerjaar 1:

In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, Basis constructie, basislassen, basis pijpenbewerken en vakken als materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen-tekenen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machines- en je materiaal productie gereed te maken, Je leert hoe je metalen kunt buigen, hoe je onderdelen kunt samenstellen en te hechten. Je leert wanneer en hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten.

Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf ( waarvan 1 dag in de week bij Metaalwerk) waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te kunnen werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar gaat om het meer verdiepen en praktisch toepassen van de vakken van het eerste leerjaar, het werken met meerdere lasdisciplines en je sluit af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken ( waarvan 1 dag in de week Metaalwerk) en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 3: Volledig werkzaam bij werkgever 

Branche: Metaal en Werktuigbouwkunde
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 2 /3
Leerweg(en): BBL
Locatie(s): Terneuzen en Vlissingen
Crebo: 25292 / 25290

Vul het formulier in en schrijf je direct in